A legjobb passzívház ablakok

Nemzetközi hírek - 2014. 05. 14. 01:38

Néhány éve még kuriózumnak számított a passzívház ablak, ma megkerülhetetlen piaci szereplő. Térnyerésének oka, hogy egyre jobban megéri passzívház minőségű ablakot beépíteni. A választék rohamos bővülését igazolja az a 12 kiosztott díj, melyeket az Aachen-ben megrendezett 18. Nemzetközi Passzívház Konferencián, az első ízben lebonyolított Passzívház Komponens Díj (Passive House Component Award) keretében vehettek át az így elismert gyártók.

Szerző: Szekér László

A díjra kizárólag minősített passzívház nyílászárókkal lehetett nevezni. A minősítés garantálja a termék kiváló tulajdonságait. A díjra négy kategóriában lehetett nevezni, az összehasonlítás alapjául a teljes bekerülési költség és az energiamegtakarítás mértéke szolgált. Az életcikluselemzés és a gazdasági fenntarthatóság megjelenése a hagyományosan energiahatékonyságra fókuszáló passzívház szemléletben új szintre emeli a diskurzust.

A díjra benevezett termékek összehasonlíthatósága érdekében az árak tartalmazták a beépítési költségeket is, és országokra jellemző fogyasztói árindex alapján korrigálták azokat. A díjakat Wolfang Feist professzor adta át az Eurogress kongresszusi központban, Aachenben. A kiosztott díjak bizonyítják, hogy lehetséges hatékony, és kedvező árú passzívház komponenseket találni a piacon. A legfőbb nyertesek természetesen azok az épülettulajdonosok lesznek, akik majd beépítik a díjazott termékeket.

A gyártók érdeklődését jelzi, hogy meglepő módon, eddig ismeretlen, vagy kevésbé ismert gyártók hozták el a fődíjakat. Egyre több függönyfal megoldással is találkozni lehetett a konferenciát kísérő kiállításon, és több különleges megoldást is lehetett látni.

A nyertesek

Fa ablak kategória

1. Natura Optimo XLT by M Sora
1. Pfeffer RPS by Pfeffer
2. Holz-2-Holz by Freisinger-Optiwin

Fa-alumínium ablak kategória

1. Smartwin Compact by Lorber / pro Passivhausfenster
1. Futura by Bieber-Optiwin
2. Alu-2-Holz by Freisinger-Optiwin

Alumínium ablak kategória

1. Pural eco 90 by Pural GmbH
1. Frame 90 WI by Raico Bautechnik GmbH

Műanyag ablak kategória

1. VADB-Plus 550 by Hilzinger FBS GmbH

Különdíjak

"Wood/Fibreglass, Synthetics": Delta Plus Cold Climate by deutsche Passivhaus Transfer (dHPt)
"Innovative Glazing": System DW-plus by Wiegand Fensterbau
"Lowest Heat Losses": ENERsign arctis by Pazen Fenster+Technik GmbH

Az új építésű passzívházak, és épületfelújítások tetemes energiát képesek megtakarítani. A passzívház nyílászárók kulcsszerepet töltenek be az épületek energiamérlegében, és a speciálisan kifejlesztett nyílászárók nélkül szinte lehetetlen a passzívházakat megvalósítani. Ezért kulcsfontosságú, hogy megfizethető nyílászárók legyenek elérhetők a piacon, mivel a költséghatékonyság jelentősen előmozdítja a passzívházak elterjedését. Nagyon fontos tény, hogy a passzívház- komponensek egyre megfizethetőbbek. Az energiahatékony épületek piacán a minősített passzívház komponensek árcsökkenése igazi mérföldkőnek számít.

Bővebb információ a díjról: Flyer Component Award 2014

A passzívház nyílászárók szerepével kiemelten foglalkozik a passzívháztervező-oktatás több modulja is, így aki el szeretné mélyíteni ez irányú ismereteit, megteheti az évente kétszer megrendezett 10 napos oktatás keretében: www.passzivhaztervezo-oktatas.hu

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...