A passzívház a legjobb standard a közel nulla energiaigényű épületekhez

Nemzetközi hírek - 2015. 07. 22. 11:30

Az EU-Bizottság volt a vendéglátója a Brüsszelben megrendezett 10. „European Union Sustainable Energy Week" (EUSEW) rendezvénynek, ahol egész Európából több mint 2700 szakértő és politikai döntéshozó tanácskozott három napon keresztül. A tanácskozáson különösen sok előadó emelte ki az „energiahatékonyság mindenek előtt" gondolat fontosságát. 2030-ig Európában az energiahatékonyságot 40 százalékkal tudjuk növelni.

Szerző: Dr. Vajda József

Günter Lang, a Passzívház Ausztria szervezet vezetője a „közel nulla energiaigényű épület" követelményeinek a nemzeti rendeletekben való megjelenését elemezte a 28 EU-tagország vonatkozásában (lásd ábra). Kifejtette, hogy a passzívházak Európában több mint 55 000 megvalósult épülettel, és 60 millió négyzetméter alapterülettel már mind a 28 tagországban elterjedtek. Végül is a passzívház-standard a leghatékonyabb és leggazdaságosabb épületstandard.

Jelenleg az EU-ban már összesen 42 millió lakost reprezentáló 35 város, illetve régió deklarálta a passzívházak építésének önként vállalt kötelezettségét a maga illetékességi területén. Így a passzívház időközben a legkiválóbb módon „közel nulla energiaigényű épületté" fejlődött. Az 1990-ben Dr. Wolfgang Feist professzor úr által megalkotott passzívház-standard minden épületkomponenssel és a tervezés-kivitelezés minőségével szemben is a legmagasabb minőségi követelményeket támasztja. Ezáltal az energiafelhasználás és a szennyezőanyag-emissziók drasztikusan, 80-90 %-kal csökkenthetők. Ezzel együtt javulnak a levegőminőség, a lakáskomfort, és az egészségügyi hatások is.

Passzívház

Ábra: A „közel nulla energiaigényű épületek" maximális primerenergia-igénye 2020-tól a nemzeti előírások szerint (a kék oszlopok a háztartási energiaigényt, a pirosak a fűtés, hűtés, szellőztetés és HMV-termelés energiaigényét, a zöld vonal pedig az utóbbiakra vonatkozó passzívház-határértéket mutatja)


A további részletes, angol és német nyelvű információkat tartalmazó http://www.passivhaus-austria.org/content/presse honlap alapján összeállította Dr. Vajda József.

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...