Az energiaforradalmár németek után USA és Kína is átállna a passzívházépítésre. A 20. Nemzetközi Passzívház Konferencia

Események - 2016. 04. 28. 01:12

Innovatív, fokozottan energiahatékony, fenntartható építéstechnikai megoldásokat ismertettek tapasztalt passzívház szakértők a Nemzetközi Passzívház Konferencián és Szakkiállításon; a 20. jubileumi rendezvénynek Darmstadt adott otthont 2016. április 20-24. között.

Nyitókép: A világ első passzívháza, Darmstadt. Fotó: Passzívház Intézet, Németország

A világ első passzívháza, Darmstadt. Fotó: Passzívház Intézet, Németország

Szerző: PAOSZ

Hazánkat a Nemzetközi Passzívház Szövetség magyar tagszervezete, a Passzívházépítők Országos Szövetsége képviselte a szakmai seregszemlén.

- A passzívház-szabvány az energiahatékony építés csúcstechnológiáját képviseli, a technológia révén minden más építési megoldásnál nagyobb energiahatékonyság érhető el. Az első passzívház 25 éve épült meg Darmstadtban, néhány kilométerre a 20. Nemzetközi Passzívház Konferenciának otthont adó kongresszusi központtól.

Passzívház konferencia, Darmstadt, 2016. április

Darmstadt tekinthető a passzívház-technológia szülővárosának: itt épült meg 25 éve az első passzívház prof. dr. Wolfgang Feist közreműködésével, a passzívház-elmélet kidolgozójával. A városban működik továbbá a világ első Passzívház Intézete. Az intézet fontos szakmai szerepet tölt be; őrködik a technológia alkalmazásának tisztasága felett, számon tartja világ minősített passzívházait, nemzetközi szakember-adatbázist működtet, komoly kutatási és fejlesztő munkát végez.

Az elmúlt 25 évben több tízezer passzívház épült világszerte; nemcsak új létesítmény valósultak meg, egyre több a passzívház-minőségű épületfelújítás is. A technológia minden épülettípusnál alkalmazható: a családi házaktól kezdve, az irodaházakon át a toronyházakig bezárólag.

A világ első passzívháza Darmstadtban épült meg. Építtetője a technológiát kidolgozó Wolfgang Feist fizikusprofesszor.
- A városunkból kiindult kísérlet mára a nemzetközi építőipari tevékenység szerves részévé vált. Nagy öröm számunkra, hogy a jubileumi konferencia visszatért arra a helyre, ahonnét a sikertörténet indult - mondta a konferencia megnyitóján Jochen Partsch Darmstadt polgármestere.

- Az ipari országokban felhasznált energia több mint harmadát az épületüzemeltetésre fordítják, elsősorban fűtésre és hűtésre. A passzívház-szabvánnyal az épületek energiaszükséglete mintegy 90 százalékkal mérsékelhető - hangsúlyozta köszöntőjében professzor Wolfgang Feist. Ennek feltétele a kiváló szintű hőszigetelés, a tripla üvegezésű ablakok, a hővisszanyerős szellőztetőrendszer, a légmentesen záródó épületszerkezet és a hőhídmentes konstrukció. Ezeket az elveket alkalmaztuk a darmstadti prototípus épületnél is 25 éve, és negyed évszázad elteltével ugyanúgy működik, ahogy az első napon - emelte ki a fizikus.

A többlet beruházások általában néhány éven belül megtérülnek - tette hozzá -, az alacsony üzemeltetési költségek miatt. A fűtési energiafogyasztás kiszámítható és alacsony, az épületek tulajdonosai ezeket a szempontokat tartják szem előtt, elsősorban gazdasági megfontolásból. Ez az épület standard jelentősen hozzájárul az éghajlat védelméhez is.

Energetikai forradalom

A magas szintű energiahatékonyság - a passzívház standard - tökéletesen kiegészíthető a megújuló energiaforrásokkal. A passzívház szabvány megfelel a fenntarthatóság szempontjainak, üzemeltetése olcsóbb, energiafelhasználása alacsony, ebből fakadóan környezetbarát, fogalmazott Dr. Heinrich Bottermann, a német környezetvédelmi alapítvány főtitkára.

A Nemzetközi Passzívház Konferencián a hagyományokat követve a legújabb passzívház projekteket és megoldásokat ismertették; a konferenciát kísérő szakkiállításon pedig főként passzívház komponenseket láthattak az érdeklődők.

Dallas
Változó idők: a legendás Dallas c. tévésorozatban Jockey Ewing-ot megformáló színész, Larry Hagman fotójával népszerűsítik a megújuló energiaforrásokat


A konferencia iránti érdeklődés egyébként nem lanyhult, idén is több száz résztvevő érkezett a világ minden tájáról; az USA-ban és Kínában érzékelhetően fokozott az érdeklődés a passzívház technológia iránt, náluk a következő években várható áttörés. A technológia létjogosultságát jelzi, hogy a közelmúltban több mediterrán éghajlati övezetben is megépültek az első passzívházak. Ezekben az országokban a passzívház standard az épületek hűtésére fordított energia megtakarítására kínál elérhető és bevált megoldást.

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...