Beszámoló a november passzívház nyílt napokról és a passzívház konfenciáról

Események - 2016. 12. 01. 11:14

2016. november második hétvégéjén került sor a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjaira, a hónap végén Passzívházak és Energiahatékony Épületek címmel rendeztek konferenciát Budapesten. A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programsorozatába 2009 óta minden évben bekapcsolódik magyar passzívházas szakmai közönség a Passzívház Magyarország Egyesület szervezésében.

Szerző: Passzívház Magyarország Egyesület

Budapesten és vonzáskörzetében jó néhány passzívház volt látogatható ebben az évben is; az érdeklődők ismét első kézből szerezhettek fontos és hiteles információkat, a tervezőknek és kivitelezőknek pedig hasznos volt a tulajdonosok visszajelzése. A látogatók autentikus forrásból győződhettek meg a hihetetlenül alacsony, alig néhány ezer forintos fűtésszámlákról.

A tapasztalat az, hogy a technológia iránt érdeklődők egyre felkészültebbek; a szakmai részletek mellett az árakról is tájékozódhattak. A tulajdonosok egybehangzó véleménye szerint - ha már építkezésre van pénz - megéri passzívházat építeni. A többletköltségeket az elhagyható tételek csökkentik, gyakran elhagyható a hagyományos fűtés, nem kell kéményt, fűtésrendszert, gázbekötést kiépíteni, nem kellenek radiátorok, elmarad a kéményseprés, kazánellenőrzés stb., függetlenedtek a szolgáltatótól.

A rendezvényen a tévhitek is szóba kerültek; ennek kapcsán elhangzott, hogy az "aktívház" nem a passzívház meghaladása, kvázi "továbbfejlesztése", hanem a szavak erejét kiaknázó, ügyes marktingfogás.

A passzívházak a megújuló energiával kiegészítve zéróenergiás és pluszenergiás épületek lehetnek (passzívház plusz és passzívház premium kategóriák). Az alacsonyenergiás ház és passzívház közötti különbség a tudásban van. Az alacsonyenergiás ház a passzívházépítők szerint "elrontott passzívház". A passzívház nem egyszerűen a jó minőségű komponensek halmaza, a hőszigetelés, a nyílászárók, a gépészet, stb. nem garantálja önmagában az eredményt. Megfelelő légtömörség, hőhídmentesség, tájolás stb. is szükséges a sikerhez, ehhez szakértelem, optimalizált integrált tervezés és fegyelmezett kivitelezés is szükséges.

Piaci transzformáció zajlik jelenleg. A közel 0 energiaigényű házak követelménye hamarosan az egész EU-ban bevezetésre kerül, ezzel az EU országok világszinten az élvonalba kerülnek az épületek energiahatékonyságát illetően. Ezeket a célokat a passzívházakkal lehet garantáltan elérni. Aki építkezésen, felújításon töri a fejét, annak mindenképpen tudnia kell, hogy hamarosan szabvány kötelez a nagyfokú hatékonyságra. Ehhez tisztában kell lennünk az épületek működésének legfőbb indikátoraival. Ha autót, számítógépet vagy hűtőszekrényt vásárolunk - ismerjük a főbb paramétereket, de vajon ismerjük-e az épületek legfőbb mutatóit? Sokan még azt se tudják megmondani, mennyit fogyaszt a házuk, lakásuk.


Előtérbe kerültek az életciklus elemzés, a közérzet, komfort, egészséges belső klíma kérdései, már nem a megtérülés a fő kérdés, hanem az értékállóság, komfort többlet. A passzívház-tulajdonosok egyöntetűen azt mondják, semmiképpen nem mennének vissza a régi házukba, annyival jobb a komfortérzetük - ha ezt megtudják a magyar nők, a jövőben csak passzívházak fognak épülni! Mivel az építkezésekről a valódi döntést a hölgyek hozzák meg, a passzívházak ellenzőinek arra kell koncentrálni a jövőben, nehogy a nők megtudják, milyen jó passzívházban élni (bár kétséges, hogy sokáig titokban lehet ezt tartani). Tény, hogy a passzívházban egyszerűen jobb az élet - nincs penész, nem fázik a lábunk, világos a lakás, kevesebbet beteg a gyerek, jobban bútorozható a lakás, nem kell a rezsi miatt aggódni, stb.

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok 2016


Egyre nehezebb eltitkolni a passzívházak előnyeit, mivel egyre több van belőlük. A 2016. november 11-13. között megrendezett, díjmentesen látogatható rendezvény hazai programjait idén is a Passzívház Magyarország Egyesület (PHM) koordinálta. A program szakmai bemutató nappal kezdődött, majd egyénileg és csoportosan látogatható új építésű és korábban megvalósult - köztük évek óta üzemelő - passzívházak megtekintésére nyílt lehetőség. A cél az energiahatékony építési megoldások, ezen belül is a passzívház-technológia bemutatása volt. Az épületlátogatásokon építtetők, tulajdonosok, tervezésben és kivitelezésben közreműködő szakemberek válaszoltak a látogatók kérdéseire. A bemutatott épületek között volt a 100 lakásos angyalföldi passzívház, a Meséskert óvoda, Budapesti és vidéki passzívházak - köztük az első magyar minősített passzívház, a szadai családi ház -, valamint több új passzívház (Szentendrén, Budapesten, Veresegyházon stb.)
Programvezetők a csoportos és egyéni helyszíneken dr. Abou Abdo Tamás, Benécs József CEPHD, Chappon Ákos, Kátai Éva, Kosztolányi István, Kovács Zoltán, Kozma Péter, Mondok Zsuzsa, Monostori Gábor, Nagy József, Obermayer Balázs, Pusztai Ákos, Rezsnyák Péter, Szekér László DLA CEPHD, és Szabó Gergely voltak.
További információ: www.passzivhaznyiltnapok.blogspot.hu

Passzívházak és Energiahatékony Épületek konferencia és szakkiállítás

1805_phkonferencia20162.JPG

Hatodik alkalommal került megrendezésre a hagyományosan év végére időzített Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia  a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívház Magyarország (PHM) szakmai támogatásával. A 2016. évi konferenciának a Német-Magyar Tudásközpont (DUWZ) adott otthont Budapesten.

Az elmúlt években közismertté vált a passzívház, melyről köztudott, hogy a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének a töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus költségeihez viszonyítva - ezt a szadai passzívház példája is jól bizonyítja. Az Európai Unió döntése értelmében 2019 január 1-től minden állami tulajdonú épület, 2021. január 1-től pedig minden új épület és átfogó felújítás esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a jelentős felújítások esetében is. Ma már realitás a zéróenergiás építészet is, bár ennek első megvalósult példáira még várni kell.

Az idei konferencia fókusztémái a megépült új magyar passzívházak mellett a szakmai újdonságok, innovatív megoldások, új passzívház komponensek, megújuló források alkalmazása, valamint a „közel nulla energiaigényű épületek" voltak.

A szervezők és házigazda köszöntője után a globális felmelegedés problémáira hívta fel a figyelmet Dr. Ürge-Vorsatz Diána. Jelen tudásunk szerint a CO2 kibocsátás csökkentése legnagyobb volumenben és hatékonyságban az épített környezetben rejlik, kitért a passzívházak jelentőségére.

A szakma első megszólalója, Tóth István a hővisszanyerő gépek lényeges paramétereit ismertette.

A "Meséskert" passzívház óvoda műszaki megoldásairól Miskolczy Imre, majd Obermayer Balázs tartott előadást.

Dr. Ádám Béla a megújuló források integrálásának fontosságára hívta fel a figyelmet, a komfort - a hőszigetelés, hőcsillapítás, és páravédelem kérdéseit Dr. Laczkovits Zoltán elemezte.

A passzívházakban elengedhetetlen kiválóan hőszigetelt épületburok néhány speciális hőszigetelési megoldását Szatmári Zoltán mutatta be, Benécs József pedig a napelemek alkalmazásának tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

A passzívház nyílászárókról Obermayer Balázs mellett Monostori Gábor is tartott előadást.

A konferencia különlegessége a magyar fejlesztésű passzívház komponenseket bemutató Helembai Péter, és a legújabb román passzívházakat ismertető Molnár Péter voltak.

A passzívházakban alkalmazott külső falsíkra szerelt nyílászárók légtömörsége volt Ledó Norbert előadásának témája, majd a fázisváltó anyagok felhasználási lehetőségei kerültek napirendre Hülber Attila tolmácsolásában.

Az előadások után rövid eszmecserére is mód nyílt, majd sorra került a nap utolsó tematikus blokkja, az új magyar passzívházak bemutatása. Elsőként az új szegedi passzív társasház megoldásait ismertette Dr. Abou-Abdo Tamás, majd Hegedűs Attila mutatta be legújabb megépült passzívházát.

Hőkamerás drónok alkalmazásáról hallgathatták meg a résztvevők Weszelovits Gergő előadását, majd Szekér László DLA mutatta be legújabb, zéróenergiás épületét.

A konferencia egy új szellőzőgép bemutatásával zárult.

A konferencia moderátorai Szekér László DLA okl. építészmérnök (délelőtt), és Benécs József okl. gépészmérnök  CEPHD (délután) voltak.

Intenzív, pörgős, informatív konferencia volt az idei. A kiváló új épületek mellett jelentős szekciót képviseltek a megújuló energiával foglalkozó előadások, és passzívház komponensek - a hallgatóság nyugtázhatta, hogy nagyon komoly fejlesztések történtek a nyílászárók, gépészet, hőszigetelések, szellőzés terén, ami jelentős árcsökkenéshez vezethet a közeljövőben. Elérhető közelségbe kerültek például a hőkamerás megoldások. A konferencia sikerét jelzi, hogy kizárólag hazai példákat mutattak be, kizárólag a hazai piacról, és megjelentek az első hazai fejlesztésű passzívház gépészeti rendszerek is.

További információ: www.passzivhazkonf.hu

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...