Egy nem szokványos passzívház | A 17. minősített hazai épület

Minősített passzívházak - 2014. 06. 03. 12:58

A közelmúltban szerezte meg a passzívház minősítést az a budapesti lakóház, amelyik a 17. minősített magyar passzívház Magyarországon. A tervezők képviseletében Hegedűs Attila, minősített passzívház tervező, a PAOSZ tagja mutatja be az épületet.

Rákosliget passzívház

Szerző: Hegedűs Attila

Az ideális passzívháztelket nem árnyékolja sem a környező beépítettség, sem a növényzet. Biztosítható a fő lakóhelyiségek déli tájolása és a tiszta benapozás. A felkészült passzívház-építtető jó előre tudja, hogy passzívházat szeretne. A telket is ennek megfelelően választ és a tervezést is ennek figyelembevételével indítja.

Az optimális passzívház kompakt formálású mind alaprajzilag mind tömegében. Nincsenek rajta kiugrások, konzolos szerkezetek. A kifogástalan terep-, és talajviszonyok olyanok, hogy az alapozás is egyszerű lehet és az épületet körbevevő hőszigetelt burok könnyedén 'befordítható' a talaj irányába is. A tipikus passzívház racionális, általában a végletekig következetes.

Ez az épület nem ilyen, hiszen az élet mindig tartogat kihívásokat.
Vannak már beépült területen lévő, részben árnyékol akár északi tájolású telkek. Van amikor sem a helyi viszonyok sem az építtetői szándék nem engedik a funkció alárendelését a tájolásnak. Amikor az ideális kert kapcsolat előrébb való még akkor is ha ez az északi olda, és így a benapozás szempontjából kedvezőtlenebb tájolás.
Olyan is előfordul, hogy az építtető csak későn, a koncepció elfogadása után, az engedélyeztetés során dönt úgy, hogy passzívházat, sőt minősített épületet szeretne. Van, amikor nem csak a költséghatékonyság és a várható alacsonyabb üzemeltetési költség szempontjai mozgatják a beruházást. Valós aspektus lehet az egészség- és környezettudatosság, valamint a hosszabb távú fenntarthatóság igénye is. Van amikor ezen döntések súlyát a várható többletköltségek ismeretében is felvállalják.

Ez a ház ilyen körülmények között született.

Passzívház, Rákosliget

Ennél az épületnél talán az átlagoshoz képest is több kérdésre és kihívásra kellett választ találnunk.

Lehet-e passzívházat építeni egy északi telekre?

A telkünk kerti frontja északi. A kertkapcsolat miatt ide került a nappali, a konyha és az egyik hálószoba, míg 2 további szoba és az étkező lehetett csak déli tájolású, ezáltal utcára néző.


Milyen alapozási megoldás jöhet szóba?

Tervezési területen korábban már állt egy épület, aminek az egyik része alatt pince is volt, így sajnos az adottságok nem engedték meg az elsőre ideálisnak tűnő alapozási és szig.-i megoldások alkalmazását.


Mennyiben nehezíti az egyedi építészeti megformálás a passzívház szint elérését?

Az épület tömegformája L alakú, melyet egyedi, lábakon álló, az épületkontúron jelentősen túlnyúló törtvonalú tetőszerkezet zár le. A tömeg egyik sarkába a bejárat helye harap bele, míg tovább tagolja azt a konyha bővítménye.

Erőteljes építtetői szándék volt a magas építészeti és műszaki minőség (modern, energiatakarékos, világos) és a legújabb de már bejáratott technológiák alkalmazása mellett az 'egészséges' ház koncepciója. Így ahol csak mód volt rá kőolajszármezékok és kipárolgó vegyszereket tartalmazó anyagok minimalizálására törekedtünk, újrahasznosított, alacsony beépített energiatartalmú anyagokat, szerkezeteket terveztünk, építettünk be.

A megvalósítás során alakalmazott egyedi megoldások, válaszok:

A földszinti padlószerkezet alatt tömörített üveghab granulátum (Geocell) készült. A pontalapokkal és sávalap-gerendákkal gyámolított lemezalap hőhid hatásai ellen nagy teherbírású, zártcellás, habosított üveg táblák (Foamglas) alkalmazásával védekeztünk. Mind a két anyag hasznosításra már nem alkalmas hulladéküveg felhasználásával készül.
Falazat anyaga mészhomok tégla (Silka), melynek a hagyományos falazóelemekhez képest lényegesen jobb a hőtároló képessége, miközben a beépített energiatartalma nagyságrendileg fele.
A zárófödém felett és a belső téri úsztatáshoz aprított, darált használt papír felhasználásával készülő cellulóz szigetelés (Thermofloc) alkalmaztunk.
A gépészeti kialakítás fő elve az üzemeltetési költségek alacsonyan tartás mellett a magas belső komfort biztosítása és a hosszú távú fenntarthatóság. Ezen igényeket talajszondás hőszivattyú beépítésével, felületfűtés- hűtés alkalmazásával, magas hővisszanyerő hatékonyságú szellőztetéssel, illetve előremutató épületvillamossági rendszerek (elektroszmog védelem, aktívházzá alakítás- kiépítés napelem fogadására, elektromos autó töltési lehetőség) kiépítésével kívántuk kielégíteni.


További információk az épület megvalósulásáról >>

Adatlap a nemzetközi adatbázisban >>

PH, Rákosliget

Főbb adatok

Minősített passzívház, Budapest XVII. ker, Rákosliget

Tervezés: 2011-2012

Kivitelezés: 2012.08 - 2013.10

Szerkezeti kialakítás: vasbeton alap- és födémszerkezetek, pillérek, mészhomoktégla falak, fa fedélszerkezet,
Hasznos alapterület: kb. 170 m²
Fűtési hőigény: 15 kWh/m²év - PHPP szerint
Össz. primerenergia igény: 82 kWh/m²év - PHPP szerint
Légtömörség: 0.37 1/h Blower Door teszt mérési jegyzőkönyve alapján
Fűtés: talajszondás hőszivattyú, padló- és mennyezetfűtés
Szellőztetés: 88 % hatékonyságú hővisszanyerős szellőztetés
Ökológia szempontok: újrahasznosított (cellulóz, üveghab és habüveg) hőszigetelések alkalmazása; talajhő hasznosítás; napelemes áramtermelés és elektromos gépkocsi csatlakozás kiépítése (a berendezések későbbi telepítésével),
U-értékek:
Külső falak: 0,1 W/m²K
Tető: 0,08 W/m²K
Talajon fekvő padló: 0,09 W/m²K
Ablakok, teraszajtók, üvegfalak: U=0,72 - 0,85 W/m²K
Üvegezés (tájolástól függően): 0,5-0,59 W/m²K, g érték = 50-62 %

Tervezők
Kiviteli terv, generáltervezés, PHPP: Hegedűs Attila, Holnapház
Eng.terv, koncepció terv: Huszár András, Kiss László Benedek, HA architects
Módosított engedélyezési terv: Huszár András, Hegedűs Attila
Tartószerkezetek: Eöttevényi Tamás
Épületgépészet: Zámbor István
Elektromosság: Robákné Nagy Beáta

Műszaki ellenőr:
2012 novemberéig Szentmihályi-Nagy István, Passzívházak Mindenkinek
2012 november végétől Bazsika István, Bazsika Építészet

Fotók: Hegedűs Attila

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...