Energiatudatos városfejlesztés: Heidelberg-Bahnstadt jelenleg a világ legnagyobb passzívházas települése

Nemzetközi hírek - 2016. 03. 24. 13:04

A németországi Heidelbergben megvalósuló „vasútváros" (Bahnstadt) jelenleg a világ legnagyobb passzívházas települése. Nevét onnét kapta, hogy a 116 hektáros terület korábban a vasút tulajdonában volt. Az új település mintegy 12 ezer embernek biztosít a közeljövőben új lakást vagy munkahelyet. A kiemelten energiahatékony lakásokon kívül iskola, óvoda, bevásárlóközpont is épül, irodaépületek létesülnek, továbbá szórakoztató és kulturális központ is megvalósul - mindegyiknél a passzívház-technológia elveit alkalmazzák. Az épületek egy része már megépült, de a munkálatok még nem fejeződtek be.

Heidelberg-Bahnstadt

Szerző: PAOSZ

A darmstadti Passivhaus Institut tudományos módszerekkel annak járt utána, hogy egy ilyen nagy léptékű településfejlesztés során - melyben számos beruházó és tervező vesz részt - milyen eredménnyel valósítható meg a passzívház standard. A méréssorozatban a 2014-es év fogyasztását vették alapul; a vizsgálatba összesen 1260 lakást vontak be, melyek össz alapterülete 75 ezer négyzetméter. Az eredmény megfelelt a várakozásoknak: a mért fűtési energiafogyasztás nem haladta meg a 14,9 kWh/m² értéket, vagyis pontosan megfelelt a tervezési fázisban elvégzett számításoknak. Mint ismeretes: a passzívház-szabvány a fűtési energiaigény határértékét 15 kWh/m²év-ben határozza meg.

A mérés egyértelműen kimutatta, hogy a minőségbiztosítás során megtervezett és kivitelezett passzívházak esetében nem létezik a gyakorta kifogásolt ún. „performance gap", tehát nincs számottevő eltérés a tervezett és a megvalósult állapot között. Épp ellenkezőleg: bizonyítást nyert, hogy ismételhető technológiáról van szó, melyben a prognózisban szereplő energiamegtakarítás ténylegesen meg is valósul.

Az energiaigény és a fogyasztás között az a különbség, hogy az utóbbi a felhasználói viselkedés befolyását is tükrözi. Ezen kívül érdemes azt is megjegyezni, hogy a mérés az első üzemévben történt, amikor a költözési munkálatok és a még nem teljesen beszabályozott gépészet, valamint a száradási hőveszteség miatt a fogyasztás általában magasabb, mint a későbbi években.

Bővebb információk, valamint a teljes tanulmány német nyelven itt találhatók >>

A heidelbergi Bahnstadt hivatalos weboldala: www.heidelberg-bahnstadt.de

Nyitókép: Passive House Institute

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...