Épületlátogatások, szakmai nap - Idén is rengetegen voltak kíváncsiak a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjaira

Híreink - 2015. 11. 23. 14:50

Tizenkét éve hívta életre a német Passivhaus Institut a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvényt, melyet hagyományosan novemberben tartanak. Az idei épületlátogatásokat november második hétvégéjére időzítették; a világ számos országa csatlakozott a rendezvényhez. Szakmai programvezetés mellett, az építtetők, tulajdonosok jelenlétében több száz minősített, előminősített passzívházat lehetett felkeresni világszerte. Magyarországon a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) szervezésében 2009 óta látogathatók a fokozottan energiatakarékos, minimális fűtés- és energiaigénnyel üzemelő passzívházak. Beszámolónk az eseményről.

Szerző: PAOSZ

A passzívház-építési kedv nem lanyhult az elmúlt években, Magyarországon is folyamatosan bővül a passzívházállomány - tájékoztatott Szekér László minősített passzívháztervező, a nyílt napok hazai programjait koordináló Passzívházépítők Országos Szövetségének (PAOSZ) alapító-elnöke. A nyílt napok programsorozatát idén először - hagyományteremtő módon - szakmai nap kísérte, melyen passzívház-komponenseket bemutató előadásokat hallhattak a résztvevők. A látogatható épületek köre tovább bővült, jól tematizálhatóan, ami azt jelenti, hogy az épületlátogatások egyik napján a passzívház-minőségben felújított épületeket, a másik napján pedig az új építésű - kivitelezés alatt álló, vagy már használatban lévő - passzívházakat lehetett felkeresni. Ahogy a korábbi években, idén is sokan voltak kíváncsiak a passzívházakra. Huszonöt fős csoport érkezett a PAOSZ romániai testvérszervezete, a Román Passzívház Szövetség szervezésében.

Passzívház Nyílt Napok 2015

- Jellemzően civilek jöttek, de sok szakmabeli is - összegezte tapasztalatait Szekér László. A látogatókat főleg a technikai részletek, továbbá a kivitelezési és működtetési költségek érdeklik továbbra is.

- Több, kifejezetten költségtakarékos hazai példát láthattunk. Kiemelném az erdőkertesi passzívházat, amely az építtető saját kezű kivitelezése révén rendkívül kedvező áron - jóval a hivatalos kivitelezési költség alatt - valósult meg.

A nyílt napokon többségében magánépíttetők nyitottak ajtót a látogatók előtt, akik az üzemeltetési tapasztalataikról is szívesen faggatták a tulajdonosokat. Az általános tapasztalat a beszámolók alapján az, hogy a passzívházak valóban jól működnek, azaz nem fogyasztanak többet a tervezettnél, kiszámíthatóak és műszakilag is megbízhatóak.

- Mindenütt feltettük a kérdést az építtetőknek: mit csinálnának másként, ha a tapasztalatok birtokában újra építkeznének? Megnyugtató volt hallani, hogy mindegyikük passzívházat építene, igaz, bizonyos részleteket másként vagy egyszerűbben oldanának meg - mondta Szekér László. - Pár éve még sokan megkérdőjelezték nálunk, de ma már ki lehet jelenteni, hogy egyértelműen van jövője a technológiának; egyre több a passzívház-komponensekkel történő épület- és lakásfelújítás, továbbá Magyarországon is elkezdődtek a nagyobb léptékű passzívház fejlesztések. Szegeden például már a második többlakásos passzívház épül, Budapesten - Angyalföldön pedig már kivitelezés alatt áll egy óvoda, melyet remélhetőleg a 2016-os nyílt napokon be is tudunk majd mutatni.

A jövő évi nyílt napokat már most érdemes a naptárban feltüntetni, mivel a passzívházak többségében meghatározott létszámú látogatót tudnak fogadni. A 2016-os programsorozatra november 1. vagy 2. hétvégéjén kerül sor. A PAOSZ elnöke arra számít, hogy jövőre jó pár új építésű - jelenleg építés alatt álló - passzívházat lehet majd felkeresni.

Fotók a rendezvényről a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok weboldalán >>

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...