2300 forint a havi fűtésdíj a százlakásos passzívházban

Sajtófigyelő - 2015. 02. 03. 13:01

A hazánkban felhasznált energia mintegy 40 százalékát az épületek fűtése és hűtése emészti fel. Épületeink zabálják az energiát, ezen a tényen nem változtatott érdemben sem a panelprogram, sem a rezsicsökkentési program. Az energiahatékonyságot célzó felújítások relatíve szűk kör számára érhetők el; a 4,4 millióra tehető hazai, (el)használt lakásállomány jelentős hányadáról elmondható, hogy az állagmegőrző beavatkozásokra sem tudnak (eleget) áldozni a fenntartók, a tulajdonosok.

Szerző: PAOSZ

Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a 25 éve kidolgozott passzívház standard alkalmazásával lehet legnagyobb mértékben (70-90 százalékkal) csökkenteni az épületek primer- és fűtési energiaszükségletét. A technológia öt éve ért Magyarországra, ekkor épült meg az első minősített passzívház a Pest megyei Szadán. Tekintettel a technológiával kapcsolatos tévhitekre, nem lehet elégszer hangsúlyozni: a passzívház kivitelezése nem feltétlenül költségesebb, mint egy hagyományos épületé. Építhető persze 20-40 százalékos többletráfordítással is passzívház, ahogy normál energiafogyasztású épületek is épülnek pénzigényes, rezsinövelő extrákkal. A különbség, hogy passzívház esetében a tartósan alacsony energiaköltség miatt garantált a megtérülés - sem az energia, sem a befektetett pénz vész el.

2015. január végén avatták fel hazánk eddigi legnagyobb passzívházát Budapesten. A Darmstadt Passivhaus Institut által minősített 100 lakásos passzív társasházat bérlakásként hasznosítja az építtető XIII. kerületi önkormányzat. A 2,3 milliárd forintos beruházás kizárólag önkormányzati erőből valósult meg.

Tovább a teljes cikkre >>

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...