Hét projekt kapta meg a nemzetközi Passzívház Díjat 2014-ben

Nemzetközi hírek - 2014. 05. 07. 22:21

Az energiahatékony épület tervezhető, számítható, optimalizálható, ezáltal költséghatékony is. Sokat hallani gazdaságos passzívházakról, de mi a helyzet a szépséggel? A hasznosság, praktikum és gazdaságosság mellett a legjobb házak magas építészeti minőséget képviselnek. A passzívház is lehet szexi - a 2014-es Passive House Award díjazott munkái legalábbis ezt igazolták. Hat épület és egy régió kapta meg a nemrég alapított díjat, melyeket a 18. Nemzetközi Passzívház Konferencián vehettek át a díjazottak 2014. április 25-én Aachenben.

Szerző: Szekér László

A több mint száz beérkezett pályaműből nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbnak ítélt projekteket. A nyertes pályázatok: egy lakótömb Berlinben (Németország), egy New York-i épületfelújítás (USA), egy oktatási épület Goesan-ban (Dél-Korea), egy művészeti múzeum Ravensburg-ban (Németország), egy lakóépület Espoo-ban (Finnország), egy sorház Philadelphia-ban (USA), és egy teljes passzívház negyed Heidelberg-ben (Németország). A díjat az EU által finanszírozott PassREg (Passive House Regions with Renewable Energies) projekt támogatta, további támogató volt a Német Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium.


- A díjazott pályaművek világosan bizonyítják, hogy kiváló tervezésű passzívház minőségű épületek születnek világszerte - mondta Dr. Wolfgang Feist professzor, a Passzívház Intézet (PHI) igazgatója. Az energiahatékony épületek és felújítások lehetnek esztétikusak, és ráadásul jót tesznek a környezetünknek. Sigmar Gabriel, Német Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Miniszter, a díj fővédnöke szerint „a passzívház követelményrendszer az új építések és felújítások nemzetközi szabványa. Különös örömmel tölt el, hogy nem csak egyes épületek, de épületegyüttesek, sőt egész városnegyedek is minősíthetők vele".
A pályázaton csak megépült, minősített passzívházak vehettek részt, így a zsürinek nem kellett mérlegelni az energiahatékonysággal kapcsolatos kérdéseket, teljesen az építészeti minőségre tudott fókuszálni.

Egy Berlinben megépült zéróemissziós épület kapta a díjat a lakótömb kategóriában (tervezője a Deimel Oelschläger Architects). A zsűri kiemelte a homlokzati kialakítás változatosságát, a nagy műgonddal megtervezett balkonokat és árnyékolókat.
Elismerést kapott még ebben a kategóriában:
Alter Güterbahnhof/Westside (Hamburg, Németország), tervező: Huke-Schubert Berge Architekten.
Passzívház lakóépület Piusplatz (München, Németország), tervező: Allmann Sattler Wappner Architekten GmbH.

A „Tighthouse" New York-ban (tervezője Fabrica718 / Studio Cicetti) kapta a legjobb passzívház felújítás díját. A 114 éves Brooklyn-i sorház passzívházként született újjá, kortárs építészeti környezetet teremtve, szépen megtartva az épület eredeti karakterét.
Elismerést kapott még:
Atelier Rivat (Saint-Etienne, Franciaország), tervező: Atelier d'architecture Rivat
Retrofit, 100 Princedale Road (London, UK), tervező: Paul Davis + Partners

Egy német építésziroda (ArchitekturWerkstatt Vallentin) jegyzi az oktatási épületek kategória díját. Remekül illeszkedik a természeti környezetébe a Dél-Koreában, Goesan-ban egy erdővel borított hegyes-völgyes területen megépült kortárs hangvételű épületegyüttes.
Elismerést kapott még:
Montessori Iskola (Aufkirchen, Németország), tervező: ArchitekturWerkstatt Vallentin, R. Grotz, R. Loibl, H.Walbrunn
Gimnázium, Riedberg negyed (Frankfurt, Németország), tervező: Ackermann + Raff

A régiós díjat a Heidelbergi Környezetvédelmi Ügynökség kapta, az előremutató Bahnstadt városnegyed fejlesztéséért, mely demonstrálja, hogy kiterjedt városfejlesztési projektek esetében is hasznos a passzívház szabvány.

Az irodaépület/középület kategóriában a ravensburgi (Németország) „Kunstmuseum" kapott díjat (tervező: Lederer Ragnarsdóttir Oei Architects). A téglaburkolat kiválóan illeszkedik a történelmi városszövetbe.
Elismerést kapott még:
Javító Intézet (Korneuburg, Ausztria), tervező: Arge Dieter Mathoi Architekten & DIN A4 Architektur
Naturerbe Zentrum Rügen (Binz, Germany), tervező: Architekt Stöger
Artist Studio (Orient/Long Island, USA), tervező: Ryall Porter Sheridan Architects
RHW.2 (Bécs, Ausztria), tervező: ARGE Atelier Hayde & Architektur Maurer & Partner
Maximilianeum épületbővítés (München, Németország), tervező: LÉON WOHLHAGE WERNIK, Berlin
Syd Energi HQ (Esbjerg, Dánia), tervező: GPP Arkitekter A/S


A lakóház kategóriában két projekt kapott díjat: a három szabadonálló családi házas épületegyüttes Finnországból (tervező: Kimmo Lylykangas Architects) és egy amerikai projekt Philadelphiából (tervező: Plumbob Architects). Az utóbbinál a ház kompakt formálását, a jó helykihasználást díjazta a zsüri.
Elismerést kapott még:
Glendowie (Auckland, New Zealand), Jessop Architects
Sint-Niklaas/Segers (Sint-Niklaas, Belgium), BLAF architecten


A hét díjazott mellett további 14 projekt került be a kiállítási anyagba. A 121 beadott projektből, 92 felelt meg a követelményeknek. 46 projekt érkezett Németorszából, és további 46 projekt összesen 21 országból. 86 önálló épület, 6 városfejlesztési projekt, 76 új építésű, és 10 felújítás. A funkciót tekintve 15 lakóépület, 36 családi ház illetve sorház, 12 oktatási épület, 24 iroda/középület funkciójú épület szerepelt a pályázók között.

További információk: www.passivehouse-award.org

30 képaláírással ellátott fotó a díjazott és elismert projektekről, továbbá a díjátadó pillanatairól >>

Fotók: PHI és a tervezők

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...