Közel nulla energiás épületek. Új továbbképzési program szakmunkásoknak, kivitelezőknek, építésvezetőknek

Híreink - 2016. 02. 22. 13:36

Sikeresen zárult az új, hiánypótló szakképzés, melyet elsősorban, de nem kizárólagosan szakmunkások, kivitelezők, építésvezetők számára hirdettek meg a közelmúltban. Az épületkivitelezésben érintett szakemberek ingyenes továbbképzését a Passzívházépítők Országos Szövetsége koordinálta, a nemzetközi CertCraft program keretében került rá sor. A hat napos, 3-3 elméleti és gyakorlati foglalkozásból álló továbbképzés központi témája az energiahatékonyság volt.

Szerző: PAOSZ

CertCraftMint az köztudott, az EU minden tagállama számára kötelezően előírta a költségoptimalizált szint alkalmazását, 2018-tól pedig csak közel nulla energiájú épületek épülhetnek. Ehhez nemcsak képzett tervezőkre, hanem felkészült kivitelezőre is szükség van. Ezt a célt szolgálja az az új képzési program, melyet négy ország - Ausztria, Magyarország, Románia és Svájc - közreműködésével dolgoztak ki a szakemberek a CertCraft program keretében.

A képzés célja, hogy felkészítse a kivitelezésben közreműködő szakembereket a közel nulla energiás épületek megvalósítására. Közismert tény, hogy az országosan elfogyasztott összes energia több mint 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ennek az energiának túlnyomó részét pedig fűtésre (és hűtésre) fordítjuk. Épületeink többsége nem felel meg sem a jelenlegi, sem a jövőbeni előírásoknak, követelményeknek. A lakóépületekre és a középületekre egyaránt vonatkozik mindez.

Mivel a meglévő épületállomány még sokáig meghatározó marad, az épületek korszerűsítése, energetikai felújítása fokozott jelentőséggel bír. Hiánypótló a képzés, mivel az új építésű ingatlanok mellett a meglévő épületek energetikai korszerűsítésével is foglalkozott, a szakképzés szemszögéből. Több szakmát is érintenek a változások; a tervezők után a kivitelezők, a szakmunkások és az építésvezetők is megfelelő gyakorlati ismereteket szerezhetnek az energiahatékony építés és felújítás területén.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a meglévő családi házak primerenergia-fogyasztása 360-550 kWh/m2,év közötti értéket mutat - ez a kívánatos érték sokszorosa. A feleslegesen pazarló energiafogyasztás mellett az épületek által kibocsátott széndioxid a környezetünket is károsítja, felesleges erőket von el a gazdaságból, és a jelentős import miatt nemzetbiztonsági kockázatot rejt magában.

A közel nulla energiás épületek megvalósítása a passzívház-technológia segítségével ma már realitás Magyarországon is, akár 90%-os energia megtakarítás is elérhető gazdaságosan, miközben az épületek sokkal komfortosabbak és értékállóbbak lesznek!

A közel nulla energiás épületfelújítások a klímavédelem leghatásosabb eszközei. További fontos szempont az épületek hatékonyságának növelése kapcsán az energiafüggőség csökkentése, ez a törekvés is egybeesik az EU célkitűzéseivel.

2011-ben vezették be Magyarországon a nemzetközi Minősített Passzívház Tervező Képzést; az oktatógárda elismert magyar passzívháztervező és kivitelező szakemberekből áll, az oktatók többsége aktív tagja a Passzívházépítők Országos Szövetségének (PAOSZ). A passzívház tervező képzés elsősorban a tervezők, gépészek, mérnökök figyelmére tart számot; az elméleti ismeretek átadásán túl a passzívház szakszerű tervezésre, a passzívháztervezéshez nélkülözhetetlen PHPP-számítás elsajátítására, méretezésekre készít fel, míg a szakemberképzés középpontjában az energiahatékony épületek gyakorlati megvalósítása áll. Ezt a célt szolgálják a modellek, az építőanyag-bemutatók és épületlátogatások is.

A tapasztalatok továbbfejlesztésével lehetőség nyílik arra, hogy a kivitelezők, de akár érdeklődő laikusok, építtetők is megismerkedjenek a valóban energiahatékony megoldásokkal - gyakorlati szemszögből.

A passzívházak már Magyarországon is történelmet írnak. Az első magyar passzívház projekt 2005-ben valósult meg Dunaújvárosban. A Solanova projekt egy elavult panelház passzívház minőségű felújítását tűzte ki célul, amely sikeresen teljesült. Az első passzívház minőségű magyar középület 2007-ben épült meg Kőröshegyen, az első minősített magyar passzívházat - lakóházat - 2008-ban adták át Szadán. A jelentősebb projektek között említhető a közelmúltban - önkormányzati beruházásként - megvalósult budapesti százlakásos passzívház. Ma már több száz megépült példa igazolja a technológia sikerességét, köztük iskolák, óvodák.

A közel nulla energiás épületek reális megvalósításának alapja a passzívház-technológia, megújuló energiaforrásokkal kombinálva.

A hagyományos szakmák - kőműves, kéményes, villanyszerelő, szerkezetépítő, vakoló stb. - és egyéb szakipari munkák vonatkozásában kihívást jelentenek az új légtömörséget, hőhídmentességet stb. érintő követelmények. A CertCraft program magyar, svájci, osztrák és román résztvevőkkel indult 2013 decemberében; célja, hogy megalkosson egy egységes szakmai képzési programot, mely az egyes országok gyakorlatán alapul. A projekt 2016 februárban zárul az eredmények értékelésével.

CertCraft

CertCraft

CertCraft

CertCraft

A tananyag alapját hazai és külföldi passzívházépítők tapasztalatai képezik. A képzés kitér a passzívház követelményrendszerre, az energetikai optimalizálásra, a PHPP-re (passzívház tervezőcsomag), a megfelelő árnyékolásra, a megújuló energiaforrásokra, a hőszigetelésre, az új építőanyagokra, a levegőminőségre, a tervezési és kivitelezés kérdésekre, a minőségbiztosításra, a légtömörség-mérésre, a hőhidakra stb. A különböző emissziókat, felmelegedési potenciált okozó kibocsátásokat, környezeti szempontokat is érinti a tananyag. Számos osztrák, valamint magyar megvalósult példát ismertetnek a képzés során, elsősorban a kivitelezési szempontok figyelembevételével: a részletképzések, a csomópontok bemutatásával, elemzésével. A szerkezetépítési, csatlakozási kérdések mellett a rétegképzésre, szerkezeti kialakításra; különböző áttörések hőhídmentes és légtömör kialakítására is figyelmet szentelnek az oktatók. Az ökológiai építés kérdéseit (szalma, vályog, cellulóz, fa, kender stb.), illetve a hőszivattyúkkal, szellőzéssel, napkollektorokkal, napelemekkel kapcsolatos ismereteket is taglalja a tananyag, érintve az intelligens épületfelügyelet kérdéseit is.

A hazai példákat nagyrészt a Passzívházépítők Országos Szövetsége tagjainak munkái képezik, de felhasználták a Passzívházak és Energiahatékony Épületek c. szakmai konferenciák, valamint a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programjai során nyert tapasztalatokat is. A magyar oktatási tananyag készítői: Benécs József, Boros Károly, Horváth Tamás, Dr. Szekér László, Dr. Vajda József (PAOSZ).

CertCraft

CertCraft

CertCraft

Az oktatási anyag, a modellek, az online platform és az előadások kiértékelésére anonim kérdőívet állítottak össze. A kérdőívet 24 hallgató töltötte ki. A válaszadók többsége hatékonynak és hasznosnak tartotta a tanfolyamot, mind az elméleti, mind a gyakorlati részek követhetők, érdekesek, informatívak és jól dokumentáltak voltak. A képzést tartalmi és formai szempontból is megfelelőnek találták; az előadók felkészültségével elégedettek voltak, továbbá az előadások interaktív jellegével is. A szervezést, a lebonyolítást és a körülményeket kiválónak értékelték a résztvevők.

CertCraft

A képzés a közeljövőben elérhető lesz az érdeklődők számára.

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...