Nagy érdeklődés kísérte az idei passzívház nyílt napokat

Sajtófigyelő - 2013. 11. 15. 11:00

Öt éve kapcsolódott be hazánk a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) kezdeményezésére a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programsorozatába. Az előző évekhez képest idén valamelyest kevesebben keresték fel a PAOSZ szervezésében látogatható épületeket, de az érdeklődés így is felfokozott volt, 15-20 fős csoportokat fogadtak egy-egy épületben az ország több pontján, 19 helyszínen. Jó néhány házat több turnusban is fel lehetett keresni.

Szerző: PAOSZ

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvényt 10 évvel ezelőtt hívta életre a német Passzívház Szövetség (Passivhaus Institut), s ma már Európa számos országában kinyitnak november első hétvégéjén a passzívházak. (A rendezvényre több más szervező is rátelepült, ugyanebben az időpontban hirdettek hasonló programokat hazánkban. A PAOSZ az iPHA, azaz a Nemzetközi Passzívház Szövetség egyetlen hivatalos magyar tagszervezeteként szervezte meg a nyílt napok programjait, ahogy teszi ezt 2009 óta.)

A rendezvény lényege, hogy gyakorlatias megközelítésben szerezhessenek benyomásokat a passzívházakról az érdeklődők - szakmabeliek (tervezőmérnökök, épületgépészek, kivitelezők), potenciális építtetők és beruházók egyaránt.

Döntő többségben megépült, évek óta kiváló energetikai mutatókkal üzemelő passzívházakat lehetett meglátogatni, passzívháztervezésben, építésben járatos programvezetők és építtető-tulajdonosok fogadták a látogatókat, s kalauzolták végig az épületben a vendégeket.

A házak egyénileg és csoportosan, vagyis szervezett körút keretében egyaránt látogathatók voltak. A szervezett kirándulások budapesti és főváros környéki, illetve Nyugat-Magyarországi és osztrák passzívházakhoz indultak. Idén először a Szombathely közelében lévő Rohoncon (Ausztria) is kinyitott egy energiatakarékos ház a magyar látogatók előtt, a családi ház építtető-tulajdonosai magyarok, a tervezés és a kivitelezés is magyar közreműködőkkel történt.

Szekér László, a PAOSZ elnöke, a nyílt napok egyik programvezetője elmondta: számára az idei rendezvény egyik nagy tanulsága, hogy építtetői körben egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségbiztosított, megfizethető, garantáltan jó eredményeket, azaz kiváló komfortot, alacsony energiafogyasztást biztosító passzívházak iránt. A minősített passzívház tervező és oktató maga is több saját tervezésű passzívházát bemutatta a rendezvényen, köztük az első passzívház minőségű iskolaépületet, amely Budapesten épült meg.

Az építésztől megtudtuk: az idei nyílt napokon - a rendezvény hazai történetében először - nem szakmai résztvevők voltak többségben, hanem a potenciális építtetők. A szakmát főleg tervezők és épületgépészek képviselték.

Szekér László hamarosan nagyobb összeállítás keretében számol be a nyílt napok tapasztalatairól.

Fotók a rendezvényről >>

Forrás: Green Press

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...