Passzívház Plusz és Passzívház Prémium - Pluszenergiás osztályok

A darmstadti Passzívház Intézet meghatározta a pluszenergiás osztályokat

Nemzetközi hírek - 2015. 03. 18. 18:58

A darmstadti Passzívház Intézet meghatározta a pluszenergiás osztályokat. A megújuló források szervesen kiegészítik a passzívházat, és ideálisan hozzájárulhatnak a passzívház követelményrendszerhez. Megfelelő tájolás esetén ideális kombinációt jelenthetnek, amit az új passzívház-kategóriák bevezetésével integráltak a követelményrendszerbe. A korábbi (mostantól klasszikus) passzívház kategória mellett két új „prémium" kategória került bevezetésre.

ph-kategoriak

Szerző: PAOSZ

I. A „Passzívház Plusz" (Passive House Plus) lényegében a zéróenergiás ház
II. A „Passzívház Prémium" (Passive House Premium) a pluszenergiás ház


Megújuló primerenergia-mutató

Passzívházakban a fűtési hőenergiaszükséglet továbbra sem haladhatja meg a 15 kWh/m2,év értéket. A korábbi primerenergiaigény fogalmába bekerült a „megújuló primerenergia" (Primary Energy Renewable or PER)

Klasszikus passzívház esetében a megújuló primerenergia értéke maximum 60 kWh/m2,év.

Passzívház Plusz esetében a megújuló primerenergia nem lehet több 45 kWh/m2,év értéknél. További követelmény, hogy legalább 60 kWh/m2,év energiát kell termelni a megújulókkal lefedett területen.

Passzívház Prémium esetében a primerenergia szükséglet nem haladhatja meg a 30 kWh/m2,év értéket. További követelmény, hogy legalább 120 kWh/m2,év energiát kell termelni a megújulókkal lefedett területen.

A fűtési célú energiaigény rendkívül csekély a passzívházakban, ezért a használati melegvíz és a háztartási áramfogyasztás mérséklése és megújuló forrásokkal történő kiváltása az új cél. Ez fenntarthatóan megvalósítható az új értékelési rendszerben. A jövőben megvalósítható lesz a teljesen megújuló forrásokra alapozott energiagazdálkodás, és az új minősítési rendszer ennek figyelembevételével készült. A passzívházak alacsony energiaigénye miatt már ma is reálisan megvalósítható a zéróenergiás, illetve pluszenergiás épület.

A többnyire nyáron megtermelhető megújuló energiát valamilyen módon el kell tudni raktározni télre, amikor a leginkább szükség van az energiára, és a legkevesebb áll rendelkezésre megújuló forrásból. Ez veszteségekkel jár, és ezt fejezi ki a PER-tényező. A fűtési hőenergia hatékony felhasználása továbbra is alapkövetelmény, mely a passzívház követelményrendszerrel optimálisan teljesíthető.

A 2015. április 17-18-án Lipcsében tartandó 19. Nemzetközi Passzívház Konferencián az előadók konkrét példákkal demonstrálják az új minősítési rendszer működését, melynek kihatása lesz az energia- és költségoptimum megtalálása szempontjából. Az új szempontok megjelennek a passzívház tervezőcsomagban (PHPP) is.

További, részletes információk az új minősítési rendszerről >>

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...