Szeptember végén indul a Minősített Passzívháztervező Képzés 10. évfolyama - Nemzetközileg elismert képesítés szerezhető

Események - 2015. 09. 10. 18:16

2015. szeptember 25-én indul a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező képzés 10. évfolyama Budapesten. A Magyarországon 2011-ben bevezetett, 9 önálló modulból és gyakorlati műhelymunkából álló szakképzés végén nemzetközileg elismert minősített passzívház tervező, illetve minősített passzívház tanácsadó végzettség szerezhető vizsga útján.

Szerző: PAOSZ

A passzívház-technológia négy kontinensen alkalmazott, jelenleg a világ legjobb, műszakilag és gazdaságilag egyaránt legkiforrottabb épületenergetikai szabványa, melynek kidolgozója, a német Passzívház Intézet.

Passzívházat tervezni nem egyszerű!


Magyar nyelvterületen viszonylag kevés szakirodalom érhető el a témában, az egyetemeken, főiskolákon pedig egyelőre szinte teljesen hiányzik a fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges tudásanyag megszerzésének a lehetősége.
E vonatkozásban is nagy előrelépést jelentett a passzívháztervező képzés hazai elérhetősége - passzívházak és fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez a legjobb és legegyszerűbb út a tanfolyam elvégzése. A tanfolyam trénerei több passzívház projekt tervezésében és kivitelezésében közreműködtek, s szereztek tapasztalatot.
Magyarországi bevezetése óta mintegy kétszázan végezték el hazánkban a szakképzést az eredeti német tananyag alapján - a képzés nyelve magyar, a tankönyvek is magyar nyelvűek. A képzés nemzetközileg elismert passzívháztervező vagy passzívház tanácsadó képesítést ad, a megszerzett tudás bárhol a világon hasznosítható.


Miért van szükség a képzésre?


A passzívházak megtervezése és megépítése több szakmát átfogó ismeretet igényel, melyek nélkül a megfelelő minőség megvalósítása nem lehetséges. Az építészet, épületfizika, épületgépészet és közgazdaságtan területén gyakorlati ismeretekre van szükség ahhoz, hogy a tervező ismerje a különböző szakterületek kölcsönhatásait az épület működésére a helyi klímaviszonyok között, összehangolja az egyes szakterületek képviselőinek munkáját, és szakszerű tanácsokat adhasson megbízójának.


Miért érdemes elvégezni?

  • A passzívház szavány Európa legkiforrottabb, legdinamikusabban fejlődő energiahatékonysági szabványa
  • A hazai képzés oktatói gárdáját összeszokott, gyakorlott csapat alkotja, az oktatók számos hazai passzívház tervezésében és kivitelezésében közreműködtek
  • Akik a passzívháztervező képzést követően eredményes vizsgát tesznek, díjmentesen bekerülnek a nemzetközi passzívháztervező adatbázisba >>
  • A hallgatók megszerzik a minősített paszívházak tervezéséhez és építéséhez szükséges szaktudást
  • A képzés keretében elsajátítják egyebek mellett a fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez szükséges épületenergetikai szoftver, a PHPP a használatát
  • Piaci előnyre tehetnek szert az innovatív technológia alkalmazásával
  • A vizsga útján megszerezhető képesítés megkönnyíti a külföldi munkavállalást
  • A Magyar Építészkamara tagjai 1,5 továbbképzési kreditpontokat szerezhetnek modulonként (2013/365)

Milyen előfeltételek szükségesek a tanfolyam elvégzéséhez?


A passzívháztervező képzés elsősorban gyakorló tervezőknek, gépészmérnököknek, szakági mérnököknek ajánlott, akik ismerik az épületek tervezési, szerkesztési gyakorlatát, használják a számítógépes programokat és jó épületfizikai alapismeretekkel rendelkeznek (tudnak pl. U-értéket számolni, csomópontokat szerkeszteni, excel-táblázatot kezelni). Ezek az alapok nem sajátíthatók el a képzésen, így elsősorban azoknak ajánlott, akik meglévő ismereteiket szeretnék továbbfejleszteni.
A képzés beruházók, ingatlanfejlesztők és kivitelezők számára is hasznosítható tudásanyaggal szolgál. Azok a résztvevők, akik nem rendelkeznek építészeti, mérnöki képesítéssel, passzívház tanácsadói képesítést szerezhetnek vizsga útján.


Modulok


A passzívház követelmények
A passzívház épületburok
A passzívházak hőellátása
Passzívházak szellőztető berendezései
Passzívház tervezési csomag (PHPP szoftver)
Gazdaságos passzívház
Passzívház standart az épületfelújításoknál
A tervezés gyakorlati megvalósítása
Vizsgaelőkészítő


A 10. évfolyam oktatási napjai péntek és szombat, 2 heti rendszerességgel. A tavaszi kurzus 2015. november 28-án zárul, a nemzetközileg egységes vizsgára várhatóan 2015. december első felében kerül sor.


További információk a képzés weboldalán: www.passzivhaztervezo-oktatas.com


A képzés az Energie Planer Team szakmai támogatásával valósult meg, a tanfolyam anyaga az Európai Unió támogatásával jött létre. A lebonyolításban az Építész Továbbképző közreműködik.

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...