Megújult a passzívház alkotóelemeinek online adatbázisa

Nemzetközi hírek - 2016. 06. 28. 22:39


Tervezési, beszerzési ötletek gyűjtése, vagy műszaki adatokhoz való egyszerű és gyors hozzáférés - mindezen célokból érdemes ellátogatni a Passivhaus Institut honlapjára, melyen az alkotóelemek adatbázisa új, áttekinthető formát kapott. Minden olyan termék energetikai jellemzői megtalálható benne, melyet a független intézet megvizsgált és passzívházakhoz való alkalmasságát a minősítési dokumentációban feltüntetett. Az adatbázis német és angol nyelven érhető el.

Szerző: PAOSZ

Tovább »

Paradigmaváltás küszöbén, avagy az energiahatékonyság létkérdés

Nemzetközi hírek - 2016. 04. 28. 01:07

A 2016. április 20-24. között Darmstadtban megrendezett 20. Nemzetközi Passzívház Konferencia fókusztémái a valódi fenntarthatóság, energiahatékonyság, paradigmaváltás voltak. Szekér László DLA minősített passzívháztervező beszámolója. A szakember a Passzívházépítők Országos Szövetsége képviseletében vett részt a rendezvényen.

Passzívház, Washington

Szerző: PAOSZ

Tovább »

Energiatudatos városfejlesztés: Heidelberg-Bahnstadt jelenleg a világ legnagyobb passzívházas települése

Nemzetközi hírek - 2016. 03. 24. 13:04

A németországi Heidelbergben megvalósuló „vasútváros" (Bahnstadt) jelenleg a világ legnagyobb passzívházas települése. Nevét onnét kapta, hogy a 116 hektáros terület korábban a vasút tulajdonában volt. Az új település mintegy 12 ezer embernek biztosít a közeljövőben új lakást vagy munkahelyet. A kiemelten energiahatékony lakásokon kívül iskola, óvoda, bevásárlóközpont is épül, irodaépületek létesülnek, továbbá szórakoztató és kulturális központ is megvalósul - mindegyiknél a passzívház-technológia elveit alkalmazzák. Az épületek egy része már megépült, de a munkálatok még nem fejeződtek be.

Heidelberg-Bahnstadt

Szerző: PAOSZ

Tovább »

Új online tananyag a német Passzívház Intézettől! Passzívház e-learning program

Nemzetközi hírek - 2016. 03. 24. 12:56

A darmstadti Passzívház Intézet e-learning programot indít energiahatékony építés, passzívház-technológia témakörben; az oktató videók nemcsak számítógépen, hanem okoskészülékeken is nyomon követhetők. Jó alapozó azoknak, akik energiahatékony építés terén szeretnék ismereteket szerezni, vagy meglévő tudásukat mélyítenék el, de laikusok számára is követhető.

Szerző: PAOSZ

Tovább »

Darmstadtban tartják áprilisban a 20. Nemzetközi Passzívház Konferenciát

Nemzetközi hírek - 2016. 03. 01. 18:25

2016. április 20-24. között kerül megrendezésre a 20. Nemzetközi Passzívház Konferencia. Az évente más-más német városban megtartott szakmai seregszemlének idén Darmstadt ad otthont. Darmstadt tekinthető a passzívház-technológia szülővárosának: itt épült meg 25 éve az első passzívház prof. dr. Wolfgang Feist közreműködésével, a passzívház-elmélet kidolgozójával. A városban működik továbbá a világ első Passzívház Intézete. Az intézet fontos szakmai szerepet tölt be; őrködik a technológia alkalmazásának tisztasága felett, számon tartja világ minősített passzívházait, nemzetközi szakember-adatbázist működtet, komoly kutatási és fejlesztő munkát végez.

Szerző: PAOSZ

Tovább »

Passzívházakról a párizsi klímacsúcson. Az éghajlatvédelmi célok elérése nagyban függ az építőipari gyakorlattól

Nemzetközi hírek - 2015. 12. 21. 14:33

Az ENSZ 21. párizsi klímakonferenciáján résztvevő 195 ország 2015. december 12-én elfogadta a klímavédelmi megállapodást, amelyben kötelezik magukat a légkör felmelegedése elleni küzdelemre. A klímamegállapodás megerősíti azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A világ országai most először írtak alá globális klímavédelmi egyezményt. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal és a környezetkímélő technológiákra való átállással párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

Szerző: Green Press

Tovább »

A passzívház a legjobb standard a közel nulla energiaigényű épületekhez

Nemzetközi hírek - 2015. 07. 22. 11:30

Az EU-Bizottság volt a vendéglátója a Brüsszelben megrendezett 10. „European Union Sustainable Energy Week" (EUSEW) rendezvénynek, ahol egész Európából több mint 2700 szakértő és politikai döntéshozó tanácskozott három napon keresztül. A tanácskozáson különösen sok előadó emelte ki az „energiahatékonyság mindenek előtt" gondolat fontosságát. 2030-ig Európában az energiahatékonyságot 40 százalékkal tudjuk növelni.

Szerző: Dr. Vajda József

Tovább »

Passzívház Plusz és Passzívház Prémium - Pluszenergiás osztályok

A darmstadti Passzívház Intézet meghatározta a pluszenergiás osztályokat

Nemzetközi hírek - 2015. 03. 18. 18:58

A darmstadti Passzívház Intézet meghatározta a pluszenergiás osztályokat. A megújuló források szervesen kiegészítik a passzívházat, és ideálisan hozzájárulhatnak a passzívház követelményrendszerhez. Megfelelő tájolás esetén ideális kombinációt jelenthetnek, amit az új passzívház-kategóriák bevezetésével integráltak a követelményrendszerbe. A korábbi (mostantól klasszikus) passzívház kategória mellett két új „prémium" kategória került bevezetésre.

ph-kategoriak

Szerző: PAOSZ

Tovább »

A legjobb passzívház ablakok

Nemzetközi hírek - 2014. 05. 14. 01:38

Néhány éve még kuriózumnak számított a passzívház ablak, ma megkerülhetetlen piaci szereplő. Térnyerésének oka, hogy egyre jobban megéri passzívház minőségű ablakot beépíteni. A választék rohamos bővülését igazolja az a 12 kiosztott díj, melyeket az Aachen-ben megrendezett 18. Nemzetközi Passzívház Konferencián, az első ízben lebonyolított Passzívház Komponens Díj (Passive House Component Award) keretében vehettek át az így elismert gyártók.

Szerző: Szekér László

Tovább »

Hét projekt kapta meg a nemzetközi Passzívház Díjat 2014-ben

Nemzetközi hírek - 2014. 05. 07. 22:21

Az energiahatékony épület tervezhető, számítható, optimalizálható, ezáltal költséghatékony is. Sokat hallani gazdaságos passzívházakról, de mi a helyzet a szépséggel? A hasznosság, praktikum és gazdaságosság mellett a legjobb házak magas építészeti minőséget képviselnek. A passzívház is lehet szexi - a 2014-es Passive House Award díjazott munkái legalábbis ezt igazolták. Hat épület és egy régió kapta meg a nemrég alapított díjat, melyeket a 18. Nemzetközi Passzívház Konferencián vehettek át a díjazottak 2014. április 25-én Aachenben.

Szerző: Szekér László

Tovább »

Szakmai partnereink/Our partners

passivhaustagung2017

5267_PHI.jpg

8777_iPHA.JPG

6219_2565_EnergiePlanerTeam4907_logo_ept.png

Minősített Passzívház Tervező képzés

6495_PHAR.png

4675_logo.JPG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...